Actueel

Herfstseizoen? Blijf in contact met je lichaam!

De herfst is een seizoen van verandering. De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de natuur bereidt zich voor op rust.

Vata, de dosha die de kenmerken van lucht en ether bezit, kan in deze tijd van het jaar de overhand krijgen. Dit zorgt voor droogte, kilte een onrustige geest en verminderde weerstand.

Door de juiste Ayurvedische routine te volgen kun je lichaam en geest voorbereiden om de herfst en de uitdagingen van dit seizoen het hoofd bieden. Hieronder volgen een aantal leefstijlregels die je zullen helpen om zoveel mogelijk jezelf in balans te houden:

  1. Wees bewust van je beweging. Leg de nadruk op rustgevende en aardende oefeningen. Yoga (restorative/yin/hatha), wandelingen in de natuur, ademhaling met nadruk op stabiliteit kunnen bijdragen aan de bewustwording ervan.
  2. (Zelf)massage. Een dagelijkse zelfmassage met verwarmende olie zoals sesamolie of amandelolie is een geweldige manier om je huid te voeden en je lichaam met aarden. Het vermindert stress en kalmeert het zenuwstelsel. Masseer de olie goed in zodat deze door de huid kan worden opgenomen. Ga daarna pas douchen. Je kan als alternatief natuurlijk ook jezelf een keertje laten verwennen met het ondergaan van een Ayurvedische behandeling! We bieden in ons instituut een breed scala aan Ayurvedische massages met kruidenoliën die vata meteen zullen kalmeren.
  3. Ga voor warme, voedende voeding. Dit is warme, voedzame en aardende voeding. Start de dag met een glas gekookte water met een schijfje citroen en gember; het helpt om te ontgiften en bij een verbetere stoelgang. Gekookte maaltijden zoals soepen, stoofpotjes en gerechten met ghee of olijfolie. Kies voor seizoensgroenten zoals pompoen, wortelen of zoete aardappel. Of linzen. Verwarmende kruiden zijn oa kaneel, kurkuma, komijn en gember. Ze zijn ook perfect om je spijsvertering optimaal te ondersteunen.
  4. Houd vaste tijden aan voor slaap en maaltijden. Probeer zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan (aan te raden is rond 22.00 uur) en vaste tijdstippen voor je maaltijden aan te houden (na 19.00 uur niet meer eten). Dit zorgt voor rust en regelmaat, essentieel in een seizoen van verandering.
  5. Milde detox. Ontgift en laat je lichaam resetten. Dit hoeft geen strenge reiniging te zijn: je kunt kiezen voor licht verteerbare maaltijden (bv. met kitchari, de traditionele reinigende maaltijd van rijst en mungbonen), regelmatig warm water te drinken en cafeïne en suikers te beperken.
  6. Natuurlijke kruiden en supplementen. Tegenwoordig worden vele kruiden als voedingssupplementen breed aangeboden op het internet. Ga altijd behoedzaam om met Ayurvedische kruiden; traditioneel werden ze alleen verstrekt door de doktoren en beoefenaars die verstand hadden van de dravyaguna (kruidenleer). Ga voor degelijk advies altijd naar een professional die gespecialiseerd is in Ayurvedische kruiden.