Al duizenden jaren geleden waren in India de voordelen van zowel preventief als curatief gebruik van olie op het lichaam bekend. Traditioneel werd het dan ook als zelftherapie in de vorm van massage binnen de familiekringen toegepast om de gezondheid zo goed mogelijk op peil te houden.
De olie kon op verschillende manieren worden toegepast: voor het gehele lichaam (abhyanga), voor op het hoofd (shiroabhyanga), de voeten (padabhyanga), de ogen (netrabasti), de oren (karnapurana) en op specifieke energiepunten (marmabhyanga).
Binnen de Ayurveda wordt tevens rekening gehouden met de constitutie, de disbalans, de omstandigheid en het seizoen. Dit betekent dat bij elke client en op elk moment steeds weer opnieuw bekeken moet worden hoe de behandeling het best tot zijn recht komt. Zo zal er bij een vata- type (waarbij het element lucht hoog is) veelal als basisolie voor sesamolie gekozen worden, bij een pitta-type (met een teveel aan vuur) meer olijf- of kokosolie) en bij een kapha type (met een teveel aan water/aarde) mosterdolie worden gebruikt. Ghee wordt in het algemeen voor alle types aangeraden omdat deze het meest voedend en herstellend (sattvisch) werkt.
De Ayurvedische massage onderscheidt zich van de meeste andere massages door het gebruik van de diverse kruidenoliën (taila’s). Zowel op fysiologisch als op energetisch niveau werken deze oliën goed door. In India wordt de massage binnen klinieken voornamelijk als techniek en als onderdeel van de therapie gezien. Binnen de wellness sector wordt meer de nadruk gelegd op het ontspanningsgehalte.
Effecten van Ayurvedische Massage
Masseren met olie heeft niet alleen een smerende werking, ze heeft daarnaast nog enkele andere werkingen afhankelijk van de eigenschappen van de soort olie. Ze werkt op alle lichaamsweefsels:
– reinigend;
– ontspannend;
– verzachtend;
– stimulerend;
– voedend;
– verfrissend.
Functie van Ayurvedische massage
– ze stimuleert de bloedcirculatie;
– ze verwijdert afvalstoffen;
– ze voedt het centraal zenuwstelsel;
– ze laat lichaam en geest ontspannen.
Voor wie en bij welke klachten is een Ayurvedische massage aan te raden?
De massage is af te stemmen op elk individu en elke omstandigheid, dat maakt de Ayurveda zo uniek. Dit kun je doen door de techniek aan te passen op de dosha’s (vpk) van de persoon die gemasseerd wordt, maar ook door omstandigheid, tijdstip en soort massageolie.
Wanneer is een Ayurvedische massage aan te raden?
De massage is zeer aan te bevelen rond de seizoenswisselingen (preventieve werking) maar ze kan ook ingezet worden bij veel voorkomende klachten als stress, oververmoeidheid, slaapproblemen, zwakte (niet te intensief), angst en depressie, huidproblemen, spijsverteringsproblemen. Aangeraden wordt om vooraf een Ayurvedische arts (vaidya) te consulteren zodat de klachten effectiever kunnen worden aangepakt.
Olie heeft een kalmerend effect op het lichaam. Het geeft een geborgen gevoel. Positieve effecten van de massage zijn op de lange termijn voelbaar. Ook geven cliënten vaak aan te zijn ‘gereset’ na de massage.
Franca Ficchi,
Ayurvedic Practitioner / Massagetherapeute